Teelt van bio-oesterzwammen

Te verkrijgen in ons afhaalpunt of via de link: Groenhof-online

Vanaf 2021: eigen productie van het bio-substraat.Onze oesterzwammen in het nieuws!
Bio Vlam Awards
Vilt: "De biefstuk van de groentjes"
Stad Gent: de circulaire oesterzwamkwekerij
Lekker van bij ons

De oesterzwam

De Oesterzwam werd reeds 7000 jaar geleden in het Oosten geapprecieerd als een verrukkelijke paddenstoel, en vooral werd ze gegeten voor haar medicinale eigenschappen. Vandaag, en vooral hier in het westen, met de hart- en vaatziekten en kankers als voornaamste sterfteoorzaak zijn enkele bijzondere eigenschappen van de oesterzwam van belang voor een evenwichtig en gezonde voeding

Onze oesterzwammen

UV licht zet het Ergosterol, aanwezig op de honderden lamellen aan de onderzijde van de hoed van de oesterzwam, om in vitamine D2. ONZE oesterzwammen worden gekweekt in semi-buitenomstandigheden doordat we het dagelijkse UV-licht binnenlaten in onze kweekstallen.

Daardoor bevatten onze oesterzwammen tot 3 maal meer Vit D2 dan de regulier gekweekte oesterzwammen.(ref. uitslag van de labotesten in onze opdracht bij Servaca Foor Control te Wetteren)

Wanneer je de oesterzwammen enkele uren in het directe zonlicht legt met de lamellen naar boven kunnen ze tot 75 maal meer vit D2 bevatten. In tegenstelling tot groenten is er bij oesterzwammen en shii-take's wel een verhoogd effect van de afgifte van de voedingswaarden in water door verhitting. Soep of bouillon is dus eveneens een aanrader voor de liefhebbers.

Lokaal & Sociaal

Deze bio-oesterzwammen zijn een product van Maatwerkbedrijf De Kromme Boom, een sociale tewerkstellingsplaats waar mensen met hun talenten centraal staan en hen opleiding en arbeid op maat wordt geboden.

Duurzaam

Door de zonnepanelen, het gesloten watercircuit via de eigen waterzuivering, uniek gebruik van een kilometerlange ondergrondse luchtopwarming, luchtrecuperatie en de herwinning van het uitgeplukt substraat als grondverrijking van de eigen maisvelden is ons productieproces duurzaam.

Evenwichtige en gezonde voeding

Cholesterolverlagend

Het element Lovastine remt de aanmaak van cholesterol in de lever. Lovastine is trouwens verkrijgbaar als medicijn. Het element Chitine eveneens overvloedig aanwezig in de oesterzwam absorbeert op haar beurt de cholesterol aanwezig in de darmen.

Bloeddrukverlagend

Oesterzwammen hebben een sterk diuretische en anti-oedeem effect en verbeteren de bloedcirculatie. Het heetwaterextract( soep of bouillon) heeft bloeddrukverlagende eigenschappen.

Immuunstimulerend en anti-infectieus

De Lipo-polysacchariden activeren macrofagen en verhogen het immuunsysteem. De Polyfenolische componenten zijn sterke antioxidanten met antivirale- en antibacteriƫle activiteit.

Tumorwerend

De aanwezige Lectines hebben antitumorale eigenschappen.

Voedingswaarden

Oesterzwammen zijn rijk aan eiwitten en aminozuren, bevatten weinig vetten en veel vezels, veel kalium en selenium, fosfor en koper.

Vitaminen

Naast de verschillende B-vitaminen bevatten oesterzammen ook veel vit. D2